Οι άριστα καταρτισμένοι συνεργάτες μας και θέλουν και μπορούν να σας βοηθήσουν!
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 15:35

Μιλώντας για τον τραυλισμό

Γράφτηκε από την

Ο τραυλισμός είναι μία διαταραχή η οποία επηρεάζει την ρέουσα ομιλία. Η ύπαρξη του συνήθως οφείλεται σε γενετική προδιάθεση. Τα παιδιά γονέων που τραυλίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τραυλισμό. Συχνή αιτία τραυλισμού είναι και η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, αν για παράδειγμα ένα παιδί νιώθει έντονο άγχος, λόγω του σχολείου ή κάποιου συμβάντος στο περιβάλλον του, υπάρχει πιθανότητα να αρχίσει να τραυλίζει και αυτό να γίνεται πιο έντονο όταν βρίσκεται σε μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση. Ακόμη, τα αγόρια εμφανίζουν συχνότερα τραυλισμό σε σχέση με τα κορίτσια, η αναλογία τους είναι τέσσερα αγόρια με ένα κορίτσι.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την πιθανότητα του πρώιμου τραυλισμού, ο οποίος εμφανίζεται κατά τα πρώτα στάδια παραγωγής της ομιλίας, σε ηλικία 2-5 ετών. Αυτός, οφείλεται κυρίως στην ταχεία ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού, συνήθως είναι παροδικός και μετά από μικρό χρονικό διάστημα η ομιλία του είναι ξανά φυσιολογική.

Υπάρχουν διάφορες μορφές τραυλισμού, ο οποίες μπορούν να παρουσιαστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Οι συχνότερες είναι:

  1. Επαναλήψεις φωνημάτων ή συλλαβών π.χ. κ-κ-κ-κ-κ-κεφάλι, πα-πα-παπούτσι.
  2. Επιμηκύνσεις φωνημάτων π.χ. φφφφφφτάνω.
  3. Μπλοκαρίσματα δηλαδή, παύσεις μέσα στις συλλαβές ή στις λέξεις.

Πολλές φορές τα άτομα που τραυλίζουν, αγχώνονται τόσο πολύ στην προσπάθειά τους να μιλήσουν σωστά, που αποκτούν κάποια τικ στο πρόσωπο ή στα χέρια.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού ή ενήλικα, να επηρεάσει τις σχέσεις του με τους άλλους, να παρεμποδίσει την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση του.

Για να προλάβουμε την απομάκρυνση αυτών των ατόμων από το κοινωνικό περιβάλλον, σε περίπτωση που ο τραυλισμός επιμένει, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με κάποιον εξειδικευμένο λογοθεραπευτή, ο οποίος μέσω της αξιολόγησης και της θεραπευτικής παρέμβασης, θα αποτρέψει τον μόνιμο τραυλισμό. Η θεραπεία έχει άριστα αποτελέσματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, με ποσοστό επιτυχίας 95%. Με βάση τις έρευνες η διάρκεια της θεραπείας στα παιδιά είναι μικρότερη από ότι στους ενήλικες.

Γιατί όλοι έχουμε την ανάγκη για κοινωνική επαφή και είναι άδικο κάποιοι να την στερούνται λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζουν στην ομιλία στους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τι είναι δυσλεξία;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.